Οι Τουριστικές Αξίες
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Η πόλη της Αμαλιάδας είναι η πρωτεύουσα του Δήμου, μια σύγχρονη πόλη χτισμένη στη μέση της εύφορης πεδιάδας της Ηλείας. Τα δυτικά όρια του δήμου είναι οι ακτές του Ιονίου και ανατολικά οι καταπράσινοι λόφοι, όπου καταλήγει ο ορεινός όγκος της κεντρικής Πελοποννήσου.
Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν στην Αμαλιάδα οδικώς ή σιδηροδρομικώς. Δεδομένου ότι η θέση του είναι η διασταύρωση μεταξύ Κεντρικής και Δυτικής, Βόρειας και Νότιας Πελοποννήσου, η πόλη αποτελεί σημείο εκκίνησης όπου ξεκινούν πολλά μονοπάτια.
Οδικές αποστάσεις: 294χλμ από την Αθήνα 81χλμ. Από την Πάτρα 20 χλμ. Από τον Πύργο 42χλμ. Από την Αρχαία Ολυμπία 140χλμ. Από την Καλαμάτα 170χλμ. Από την Τρίπολη 31χλμ από το λιμάνι της Κυλλήνης
Εύκολη πρόσβαση στα πλοία για να ταξιδέψετε στα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Όλη η ιστορία και η φύση της Μεσογείου αποτυπωμένη σε έναν τόπο. Προορισμοί αυθεντικής ομορφιάς, καθένας με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πρόθυμοι να σας υποδεχθούν όλη τη διάρκεια του χρόνου: Επισκεφθείτε την πατρίδα των Ολυμπιακών αγώνων Απέραντες αμμουδιές με όμορφη θέα στο πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα, πεδινές εκτάσεις με ποικίλες καλλιέργειες, γραφικά ποτάμια και λίμνες χαρίζουν στο νομό το ξεχωριστό χρώμα του.
Μια επίσκεψη στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ποτέ δεν είναι αρκετή.
Tο ΜεΣαιωνικό κάστρο Xλεμούτσι, αξιόλογο δείγμα φράγκικης φρουριακής αρχιτεκτονικής, στην κορυφή λόφου. Οικοδομήθηκε επί Γοδεφρείδου Β' Bιλεαρδουίνου, κατά τα έτη 1220-1223. Αποτελείται από δύο τμήματα, το εξωτερικό (εξωτερικός περίβολος) και το εσωτερικό, το κυρίως κάστρο σε σχήμα εξαγώνου. Το απρόσιτο και ισχυρό οχυρό προστάτευε την ευρύτερη περιοχή της Ανδραβίδας και της Γλαρέντζας (Κυλλήνης). Στο κάστρο λειτουργούσε νομισματοκοπείο - εδώ κόβονταν κατά πάσαν πιθανότητα τα περίφημα τορνέσια (τορνέζια) νομίσματα. Παρ' όλες τις καταστροφές που υπέστη (ιδιαίτερα από τον Iμπραήμ), το κάστρο διατηρεί και σήμερα τη μεγαλοπρέπειά του.
Γνωστή για τις εξωτικές αμμουδιές της, τις ιαματικές πηγές της και τα λασπόλουτρα, αλλά και για το πολυσύχναστο επιβατικό και εμπορικό λιμάνι, η Κυλλήνη, έδρα του Δήμου Κάστρου - Κυλλήνης, συνδέει το νομό Ηλείας με τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Στο λιμάνι της Κυλλήνης δένουν βάρκες και αλιευτικά σκάφη, που προμηθεύουν με ψάρια και θαλασσινά τις ψαροταβέρνες του οικισμού.
Η λίμνη του Καϊάφα, προστατευόμενη περιοχή. Μέσα στη λίμνη βρίσκεται το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, με το ομώνυμο εκκλησάκι και τις κτιριακές εγκαταστάσεις (ξενοδοχεία, ξενώνες κ.ά.) της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης. Στη λίμνη του Καϊάφα πραγματοποιούνται αγώνες θαλάσσιου σκι. Γέφυρα ενώνει το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης με την απέναντι ακτή. Μικρό σκάφος συνδέει τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της λίμνης με το υδροθεραπευτήριο. Η πηγή των ανιγρίδων νυμφών, στο υδροθεραπευτήριο των λουτρών Καϊάφα. Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, εδώ διέμεναν οι Νύμφες Ανιγρίδες. Εδώ, επίσης, καθάρισε τα τραύματά του από τα δηλητηριώδη βέλη του Ηρακλή ο Κένταυρος Χείρων, γεγονός που εξηγεί τη δυσοσμία των νερών.
Ονομαστή λουτρόπολη, τα Λουτρά Κυλλήνης προσελκύουν πολυάριθμους παραθεριστές τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Αρκούδι, παραθεριστικός οικισμός με αξιόλογη τουριστική κίνηση. Τα ερείπια ρωμαϊκών λουτρών, στα Λουτρά Κυλλήνης. Μονοπάτι οδηγεί σε υπαίθριο αμφιθέατρο. Ιαματικές πηγές: λουτρών Κυλλήνης. Yδροθειοχλωριονατριούχες πηγές (θερμοκρασία νερού: 26 βαθμοί Κελσίου) με υδροθεραπευτήριο, κατάλληλες για λουτροθεραπεία (ρευματισμοί, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις κ.ά.), εισπνοθεραπεία (παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος) και ποσιθεραπεία.
Μεσόγειο χωριό, χτισμένο σε περιοχή με καλλιέργειες, η Αρχαία Ήλιδα οφείλει την ονομασία της στην πρωτεύουσα του κράτους των Ηλείων και διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων επί μία χιλιετία και πλέον. Η αρχαία πόλη της Ήλιδος - θρησκευτικό, πολιτικό και αθλητικό κέντρο ολόκληρου του ελληνικού κόσμου κάθε τέσσερα χρόνια - αποτελεί το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νομού μαζί με εκείνον της Ολυμπίας.
H παραλία της Κουρούτας Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νομού Ηλείας, την Αμαλιάδα. Παραθεριστικός οικισμός, απλωμένος κατά μήκος εκτεταμένης και πλατιάς αμμουδερής παραλίας, η φημισμένη Κουρούτα με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και την καλή τουριστική υποδομή αποτελεί πόλο έλξεως για τους εκδρομείς και τους κατοίκους της περιοχής με πολλά καφέ-μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Παλούκι, περιοχή με ψαροταβέρνες και μικρό λιμάνι, καταφύγιο για τα αλιευτικά σκάφη της περιοχής.
Παραθεριστικός οικισμός με αξιόλογη τουριστική κίνηση, η Σκαφιδιά είναι γνωστή για την εκτεταμένη αμμουδερή παραλία και τις δαντελωτές ακρογιαλιές της. Κοντά στο λιμανάκι της Σκαφιδιάς έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων. Σε μικρή απόσταση από τη Σκαφιδιά βρίσκονται οι οικισμοί Καλακαίικα και Άγιος Ηλίας με μαγευτικές αμμουδιές. Η Βυζαντινή μονή σκαφιδιάς, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία της μονής και της περιοχής οφείλεται στη σκαφίδα πάνω στην οποία βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Στο σκευοφυλάκιο της μονής φυλάσσονται λειψανοθήκες, φορητές εικόνες, άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη. Η μονή διαθέτει βιβλιοθήκη και συλλογή εγγράφων.
Γραφικό, με έντονο το παραδοσιακό χρώμα, συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζεται από πλήθος επισκεπτών, εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια αποβιβάζουν χιλιάδες τουριστών, που περνούν μέρος των διακοπών τους εδώ. Και το χειμώνα όμως, το Κατάκολο αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όσους επιζητούν τη χαλάρωση και την ηρεμία.
Πρωτεύουσα του νομού, ο Πύργος είναι μια σύγχρονη πόλη με αξιόλογη εμπορική κίνηση. Η κεντρική πλατεία με το δημοτικό μέγαρο, τα καφέ και τα καταστήματα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του Πύργου και τους επισκέπτες. O Πύργος οφείλει την ονομασία του στον πύργο που είχε οικοδομήσει ο κτηματίας Τσερνωτάς επί Τουρκοκρατίας στη θέση του σημερινού καφέ - εστιατορίου "Επαρχείον".
Αν δεν χορταίνετε να ανακαλύπτετε την αρχαία Ελλάδα, τότε είστε στο σωστό μέρος: την Ολυμπία. Μια επίσκεψη στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ποτέ δεν είναι αρκετή. Το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δεν σταματά να εντυπωσιάζει. Σε αυτή τη γωνιά της Πελοποννήσου θα λατρέψετε και εσείς τον πατέρα των θεών, Δία. Με δέος θα αντικρίσετε τον περίφημο Ερμή του Πραξιτέλη. Θα αισθανθείτε την αίγλη, τη δόξα και τη σοφία ενός πολιτισμού που μάγεψε τον κόσμο όλο και θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στη γραμμή εκκίνησης για ένα ταξίδι πίσω στην ιστορία, στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας.
Ολυμπιακοί Αγώνες, προς τέρψη του Δία Λονδίνο, Πεκίνο, Αθήνα... Πηγαίνοντας πίσω στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα φτάσετε εδώ που ξεκίνησαν όλα: στην Πελοπόννησο και την πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού με το πιο φημισμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, το Δία. Προς τιμήν του, κάθε τέσσερα χρόνια τελούνταν ένας θεσμός με πανελλήνια ακτινοβολία και λάμψη: οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι σπουδαιότεροι της αρχαίας Ελλάδας. Λατρεία, μυθικές αναμετρήσεις, άνθρωποι με υπερδυνάμεις και δοξασμένες νίκες χάνονται στα βάθη των αιώνων... Ο απόηχός τους, όμως, είναι ζωντανός παγκοσμίως, ακόμη και σήμερα.
Το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας στην Πελοπόννησο Οργανώστε το ταξίδι σας για το φεστιβάλ. Διοργανώνεται κάθε χρόνο και περιλαμβάνει ποιοτικές θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Φροντίζοντας τον εαυτό σας
Είναι σημαντικό για τους ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση να έχουν τη σωστή ποσότητα πρωτεϊνών, θερμίδων, υγρών, βιταμινών και μετάλλων κάθε μέρα. Για να προσπαθήσουμε να είναι υγιείς και ευτυχισμένοι οι ασθενείς με αιμοκάθαρση, θα πρέπει να: τρώνε το σωστό είδος και σωστή ποσότητα φαγητού σε καθημερινή βάση.
Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται σημαντικά με μικρότερο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται κυρίως από φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και καρύδια. Τα κόκκινα κρέατα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γλυκά είναι περιορισμένα.
Λαχανικά, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, πατάτες, φασόλια, ξηροί καρποί και σπόροι Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (ψυχρής πίεσης) ως σημαντική πηγή μονοακόρεστου λίπους Τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια και τα πουλερικά καταναλώνονται σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γενικής σας υγείας και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης περαιτέρω προβλημάτων.
Μιλήστε στο γιατρό μας!